Home Verwijzer Praktijkvoorbeelden

Praktijkvoorbeelden

Op deze pagina vind je een aantal praktijkvoorbeelden. Je kunt ook de folder met praktijkvoorbeelden downloaden.

Bianca (30)* is alleenstaand. Ze heeft een ouder kindje van drie jaar. Bianca heeft goed contact met de vader van haar oudste. De vader van de pasgeborene is niet in beeld en Bianca is hier boos, teleurgesteld en verdrietig over. Ze heeft een complexe voorgeschiedenis, had een onrustige zwangerschap en heeft paniekaanvallen en depressieve klachten. Bianca heeft geen contact met de hulpverleningsinstanties uit angst geen goede moeder gevonden te worden. Doordat ze in de kraamperiode vertrouwen heeft gekregen in de kraamverzorgende, accepteert ze uiteindelijk meer ondersteuning. Bianca krijgt ruim drie weken ondersteuning vanuit BabythuisZorg. In het begin vier uur per dag, later drie uur. *I.v.m. privacy zijn namen, leeftijden en herkenbare omstandigheden aangepast.

Bianca

Emma (20)* is onverwacht bevallen van een zoon op het toilet. Ze had geen idee dat ze zwanger was. Emma heeft een lager IQ dan gemiddeld en heeft tijd nodig om alles op een rijtje te krijgen. Emotioneel heeft deze gebeurtenis een grote impact. In dit gezin is BabythuisZorg ingezet om Emma de tijd te geven om aan de situatie te wennen, om de gewenste structuur aan te brengen en te leren om het verzorgen van een baby te combineren met het voeren van een zelfstandig huishouden. Ze krijgt ondersteuning gedurende vier weken. Drie dagen per week en vier uur per dag.

*i.v.m. de privacy zijn namen, leeftijden en herkenbare omstandigheden aangepast. 

Emma

Eva (29)* heeft al twee kinderen. Haar oudste zoon heeft een spierziekte en daardoor veel extra zorg nodig. Eva heeft astma dat met medicijnen onder controle is, maar waarbij een stofvrije woning wel essentieel is. Verder waren haar eerdere zwangerschappen erg zwaar met een periode van immobiliteit. De spierziekte is erfelijk en er bestaat een kans dat het nieuwe kindje deze ziekte ook zal hebben. Gezien de voorgeschiedenis van Eva en de onzekerheden, wordt al tijdens de zwangerschap een indicatie afgegeven voor BabythuisZorg. Uiteindelijk krijgt Eva een week lang extra ondersteuning, ongeveer vier uur per dag.

* i.v.m. privacy zijn namen, leeftijden en herkenbare omstandigheden aangepast.

Eva

Fatima* (22) staat onder toezicht vanwege het gebruik van verdovende middelen. Fatima zit in een asielzoekerscentrum en er is een taalbarrière. Tijdens de kraamtijd wordt ze positief getest op het gebruik van verdovende middelen. Er wordt gestopt met het geven van borstvoeding en er is contact met Veilig Thuis. Fatima is driemaal positief getest en houdt vol niet te gebruiken. Ze wil wel meewerken aan het traject waarin ze regelmatig gecontroleerd wordt. Veilig Thuis wil meer toezicht in het gezin en vraagt BabythuisZorg om na de kraamtijd langer in het gezin te blijven. Na vier weken is Fatima meerdere malen negatief getest, geeft ze weer borstvoeding en is er geen echte hulpvraag meer. Er worden afspraken met het gezin gemaakt over regelmatige controles en het gezin wordt overgedragen aan JGZ.

*I.v.m. privacy zijn namen, leeftijden en herkenbare omstandigheden aangepast.

Fatima

Inge is 22 jarige vrouw met een licht verstandelijke beperking. Inge is zwanger en haar begeleiders maken zich zorgen of ze wel zelfstandig voor haar kindje zal kunnen zorgen. Een opvanghuis is voor Inge geen oplossing, gezien haar voorgeschiedenis. Er wordt gesproken over een preventieve uithuisplaatsing. Na contact met BabythuisZorg wordt besloten om een intensief zorgtraject in te gaan, waarbij samengewerkt wordt met meerdere hulpverleners. BabythuisZorg zal hierbij de eerste periode 24-7 bij Inge in huis zijn. De medewerkers van BabythuisZorg monitoren de situatie en leren Inge hoe ze met haar kindje om moet gaan. In de loop van de tijd wordt de ondersteuning afgebouwd en na drie maanden wordt besloten dat het kindje (met ambulante begeleiding) bij moeder thuis op kan groeien. *i.v.m. privacy zijn namen, leeftijden en herkenbare omstandigheden aangepast.

Inge

Nieuwsbrief

Graag de nieuwsbrief van BabythuisZorg ontvangen?